Wykonanie
Przepis na
mleko z
kurkumą znalazłam w książce Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” (moja recenzja książki tutaj).
Kurkumę bardzo lubię i często stosuję, właściwie dodaję ją do niemal każdej potrawy. W lodówce stało
mleko migdałowe i
kokosowe, pogoda za oknem nie rozpieszcza, a żółte
mleko wydało mi się tak sympatyczne, radosne i rozgrzewające, że postanowiłam wypróbować przepis. Uzyskałam
napój bardzo ciekawy w smaku, rozgrzewający i, jak zapewnia Manolas, mający świetne działanie przeciwzapalne. Do swojej wersji
mleka dodałam jeszcze
goździki, a zmniejszyłam o połowę ilość
imbiru (choć następnym razem dam chyba jeszcze mniej). Użyłam przypraw mielonych, które trochę „zabrudziły”
mleko, więc jeśli chcesz przygotować
napój o czystym,
żółtym kolorze, wykorzystaj laski
cynamonu i
goździki w całości, zamiast mielonych.Gluten-free and vegan almond & coconut milk with with turmeric and aromatic spices. Perfect for autumn and winter!
Składniki (na 2 porcje)1/2 l
mleka roślinnego (użyłam pół na pół
migdałowego i
kokosowego)1-2 łyżeczki mielonej
kurkumy1,5 łyżeczki
cynamonu1 płaska łyżeczka
goździków1/2 łyżeczki mielonego
imbirumalutka szczypta
pieprzu1-2 łyżki
miodu (lub do smaku, w wersji wegańskiej
ksylitol lub
syrop klonowy)
Wszystkie składniki, oprócz
miodu, włóż do rondelka lub garnuszka i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj
miód i dokładnie wymieszaj (jeśli dodasz
cynamon i
goździki w całości, wyjmij je przed posłodzeniem
napoju). Podawaj od razu, mocno ciepłe.
Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja receptury z książki Sophie Manolas „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” (moja recenzja książki tutaj).