Wykonanie

Kupiłam
kapustę kiszoną która była niestety kwaszona i to chyba
octem. Niezbyt smaczna.I taką najczęściej mamy w handlu :(A że potrzebowałam ugotować bigos postanowiłam wzbogacić
kapustę tak by była zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :)A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta?Składniki :ok. 1 kg
kiszonej kapusty2
cebulepieprz mielony
marchewolej lub
masło klarowane, ewentualnie
smalec domowy
sól, ewentualnie
cukier2
jabłka dość słodkie

Przygotowanie :
Kapustę odcisnęłam z niezbyt smacznego soku i zalałam w garnku zimną
wodą, dwukrotnie zagotowałam
kapustę z
wodą i dwukrotnie ja odlałamPo ostatecznym zalaniu
kapusty wodą dodałam do niej 2
liście laurowe i kilka ziaren
pieprzu czarnego i startą
marchew, gotowałam prawie do miękkościWtedy dodałam przesmażoną pokrojoną
cebulę oraz starte
jabłka, wymieszałam, doprawiłam do smaku
solą, odrobiną
cukru i
pieprzu mielonego, gotowałam jeszcze chwile do połączenia smaków.

Warto spróbować ugotować jeśli zależy nam na prostym, bezmięsnym bigosie.
Kapustę gotowałam ok. 2 godz.Podałam ją z kluskami rzucanymi z
cebulką.

Bigos z tej
kapusty dało się zjeść, ale najlepiej samemu ukisić
kapustę i z niej robić surówki i smaczny bigos :)