Wspaniała, aromatyczna zapiekanka w sam raz na jesienną grozę za oknem. Ci co nie przepadają za mięsem, niech pominą, zapiekanka będzie nadal bardzo smaczna ;) Danie podałam z michą zielonej sałaty.Lista zakupów na formę o średnicy 28 cm:600 g batatów (po obraniu)3 gruszki (450 g po obraniu)250 g cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej20 orzechów włoskich1 łyżka miękkiego masłasól, pieprzświeże zioła do posypania- u mnie tymianekewentualnie: krążki czerwonej cebuliObrane bataty pokroić w cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie ok. 15 min.Obrane gruszki pokroić w plastry.Formę wysmarować dokładnie masłem. Ułożyć naprzemiennie plastry batatów i gruszek.W równych odstępach powtykać zawinięte w ruloniki plastry szynki szwarcwaldzkiej. Całość oprószyć solą i pieprzem. Posypać ewentualnie krążkami cebuli. Całość posypać posiekanymi grubo orzechami włoskimi.Piec 30 min.w 180 st. Po wyjęciu posypać świeżymi ziołami:majerankiem, tymiankiem lub po prostu nacią pietruszki.Smacznego :)