Wykonanie
niedziela, 3 Wrzesień 2017, autor: blue_megi, 2 komentarzeWarzywne spaghetti przygotowane zgodnie z zasadami postu warzywnego dr Ewy Dąbrowskiej.Składniki:1 mała
cebula350 g
przecieru pomidorowego w kartonikupół łyżeczki
papryki chilli w płatkachłyżeczka suszonej
bazylii lub posiekana świeża
bazylia1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej wędzonej
paprykipłaska łyżka bulionetki warzywnej10
pomidorków koktajlowych2
młode cukiniebazylia świeża do dekoracji
Cebulę prażymy na suchej patelni. Gdy zacznie się lekko przypiekać dolewamy 1/3 szklanki
wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
przecier pomidorowy i
przyprawy (płaską łyżkę domowej bulionetki, pół łyżeczki
papryki chilli w płatkach, 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej wędzonej
papryki oraz
bazylię). Gotujemy na małym ogniu, aż
cebula będzie miękka.
Cukinie myjemy i tniemy na paseczki za pomocą obieraczki typu julienne.Układamy spaghetti z
cukinii na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy pokrojonymi
pomidorkami koktajlowymi i
bazylią.