Wykonanie

Kolejny wypiek do kolekcji.
Chleb drożdżowy z ziarnami, mieszanka
mąki pszennej i żytniej. Pyszny i chrupiący smakuje wspaniale sam jak i z dodatkiem
masła. Uwielbiam po upieczeniu i wystudzeniu oderwać tak po prostu kawałek
chleba i się zachwycać jego smakiem. To jest naprawdę wielka przyjemność. A zapach jaki się roznosi po domu jest nie do opisania. Musicie sami się przekonać, sami poczuć jak pachnie i smakuje.Zapraszam :-)Składniki:- 800 g
mąki pszennej chlebowej typ 750- 200 g
mąki żytniej typ 720- 650 ml ciepłej
wody- 35 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 3 łyżeczki
soli- 50 g
ziaren słonecznika- 50 g pestek dyni- 50 g
siemienia lnianegoWykonanie:
Wodę wlać do pojemnika i rozkruszyć w niej
drożdże, dodać
cukier i wymieszać. Do miski wsypać
mąkę pszenną i żytnią, dodać
sól,
słonecznik,
pestki dyni i
siemię lniane. Wymieszać i wlać
wodę z
drożdżami. Wyrobić ciasto około 5 minut, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie blat oprószamy
mąką i wykładamy ciasto, zagniatamy je ponownie i formujemy bochenek
chleba - zagniatamy boki ciasta do środka. Gotowy bochenek wkładamy do oprószonego
mąką kosza rozrostowego lub miski, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Jeżeli nie macie takiego kosza możecie wysmarować dwie keksówki
olejem i z ciasta uformować wałeczki i przełożyć do blaszek. Można także ciasto przełożyć po prostu do dużej miski wysypanej
mąką i niech w niej
chleb wyrasta.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i podsypujemy
mąką, następnie delikatnie wykładamy nasz bochenek z kosza, po prostu powinien sam wypaść.
Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut.Upieczony
chleb studzimy na kratce.Smacznego.