ßßß
Kolejny wypiek do kolekcji. Chleb drożdżowy z ziarnami, mieszanka mąki pszennej i żytniej. Pyszny i chrupiący smakuje wspaniale sam jak i z dodatkiem masła. Uwielbiam po upieczeniu i wystudzeniu oderwać tak po prostu kawałek chleba i się zachwycać jego smakiem. To jest naprawdę wielka przyjemność. A zapach jaki się roznosi po domu jest nie do opisania. Musicie sami się przekonać, sami poczuć jak pachnie i smakuje.Zapraszam :-)Składniki:- 800 g mąki pszennej chlebowej typ 750- 200 g mąki żytniej typ 720- 650 ml ciepłej wody- 35 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka cukru- 3 łyżeczki soli- 50 g ziaren słonecznika- 50 g pestek dyni- 50 g siemienia lnianegoWykonanie:Wodę wlać do pojemnika i rozkruszyć w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać. Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól, słonecznik, pestki dyni i siemię lniane. Wymieszać i wlać wodę z drożdżami. Wyrobić ciasto około 5 minut, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie blat oprószamy mąką i wykładamy ciasto, zagniatamy je ponownie i formujemy bochenek chleba - zagniatamy boki ciasta do środka. Gotowy bochenek wkładamy do oprószonego mąką kosza rozrostowego lub miski, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Jeżeli nie macie takiego kosza możecie wysmarować dwie keksówki olejem i z ciasta uformować wałeczki i przełożyć do blaszek. Można także ciasto przełożyć po prostu do dużej miski wysypanej mąką i niech w niej chleb wyrasta.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i podsypujemy mąką, następnie delikatnie wykładamy nasz bochenek z kosza, po prostu powinien sam wypaść. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut.Upieczony chleb studzimy na kratce.Smacznego.