ßßß Cookit - przepis na Twarożek z czarną rzepą

Twarożek z czarną rzepą

nazwa

Wykonanie

Kochani! Podobno naprawdę jest epidemia grypy. Nie wiem dlaczego jeszcze nie jest to ogłoszone. W telewizji widziałam tylko na pasku informacyjnym komunikat, że liczba zachorować na grypę nosi znamiona epidemii… Chciałam pójść z młodym do lekarza z jedną małą sprawą, ale autentycznie się boję, bo w mojej przychodni nie ma podziału na dzieci chore i zdrowe. Baaa… to jest poradnia lekarzy rodzinnych, więc w kolejce są też prychający i kaszlący dorośli. Abyśmy z mężem mieli lepszą odporność, jemy teraz wiele warzyw i owoców. Staramy się spożywać głównie te sezonowe i wśród nich znajduje się teraz czarna rzepa. Wiele osób za nią nie przepada, bo uważa, że śmierdzi, a po drugie mocno piecze w język. Trudno się z tym nie zgodzić. Owszem, rzepa ma niezbyt przyjemny, intensywny zapach oraz jest dość ostra w smaku. Dla mnie smakuje jak taka podkręcona rzodkiewka, ale można tę ostrość zneutralizować na przykład dodając do niej nabiał. Zapewniam Was, że w twarożku jaki Wam dzisiaj proponuję, ta ostrość jest niemal zupełnie zniwelowana i rzepa ma wręcz słodki smak.
Czarna rzepa podobnie jak inne warzywa rzepowate obfituje w witaminę C oraz witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych, głównie wapń, żelazo i fosfor. Dla nas najważniejszy jest fakt, że zawiera fitoncydy hamujące rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.
Składniki:
300 g twarogu w bloku (chudy, półtłusty)
1 średnia czarna rzepa
1 mała śmietana 12%
sól i pieprz
+ ewentualnie trochę zieleniny (koperek, natka)
Twaróg rozdrobnić widelcem w misce.
Rzepę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Połączyć ser z rzepą i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Smarować serkiem kanapki (nie potrzebne jest masło). Posypać wierzch np. koperkiem.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2017/02/10/twarozek-z-czarna-rzepa