Wykonanie
Kochani! Podobno naprawdę jest epidemia grypy. Nie wiem dlaczego jeszcze nie jest to ogłoszone. W telewizji widziałam tylko na pasku informacyjnym komunikat, że liczba zachorować na grypę nosi znamiona epidemii… Chciałam pójść z młodym do lekarza z jedną małą sprawą, ale autentycznie się boję, bo w mojej przychodni nie ma podziału na dzieci chore i zdrowe. Baaa… to jest poradnia lekarzy rodzinnych, więc w kolejce są też prychający i kaszlący dorośli. Abyśmy z mężem
mieli lepszą odporność, jemy teraz wiele
warzyw i owoców. Staramy się spożywać głównie te sezonowe i wśród nich znajduje się teraz czarna
rzepa. Wiele osób za nią nie przepada, bo uważa, że śmierdzi, a po drugie mocno piecze w
język. Trudno się z tym nie zgodzić. Owszem,
rzepa ma niezbyt przyjemny, intensywny zapach oraz jest dość ostra w smaku. Dla mnie smakuje jak taka podkręcona
rzodkiewka, ale można tę ostrość zneutralizować na przykład dodając do niej
nabiał. Zapewniam Was, że w
twarożku jaki Wam dzisiaj proponuję, ta ostrość jest niemal zupełnie zniwelowana i
rzepa ma wręcz słodki smak.Czarna
rzepa podobnie jak inne warzywa rzepowate obfituje w witaminę C oraz witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych, głównie wapń, żelazo i fosfor. Dla nas najważniejszy jest fakt, że zawiera fitoncydy hamujące rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.Składniki:300 g
twarogu w bloku (chudy, półtłusty)1 średnia czarna
rzepa1 mała
śmietana 12%sól i
pieprz+ ewentualnie trochę
zieleniny (
koperek,
natka)
Twaróg rozdrobnić widelcem w misce.
Rzepę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Połączyć
ser z
rzepą i
śmietaną. Doprawić
solą i
pieprzem.Smarować
serkiem kanapki (nie potrzebne jest
masło). Posypać wierzch np.
koperkiem.