Wykonanie
Lista składników400 g
wołowego mięsa na gulasz 1 łyżka
masła 1 łyżka
oleju 1 łyżeczka
pieprzu białego 1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
chilli do smaku
sól do smaku 1/2 łyżeczki
vegety 200 g małych
pieczarek 1 mały
ogórek konserwowy 3 łyżki potartego ugotowanego
buraczka 1 szklanka
wody [n] do zagęszczenia sosu 1 łyżka
mąki + trochę
wodyBardzo dobry gulasz, miałam obawy, ale niepotrzebnie. Jest super 🙂
Buraczka lub
buraczki jak małe ugotować, obrać ze skórki i potrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mięso wołowe oczyścić z błonek i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać
masło i odrobiną
oleju. Wrzucić
mięso i smażyć aż lekko nabierze złotego koloru.
Pieczarki umyć i przekroić na pół, wrzucić do
mięsa, smażyć chwilkę. Do
mięsa dodać
paprykę słodką,
chilli,
vegetę,
pieprz biały,
sól, wymieszać.
Dodać
buraczki,
ogórka pokrojonego w małe słupki i
wodę, zagotować. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić
solą. Gotować na bardzo małym ogniu do momentu aż
mięso będzie miękkie.Sos zagęścić
mąką wymieszaną w odrobinie
wody. Wlać rozmieszaną
mąkę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.Podawać z
ziemniakami,
kaszą,
ryżem lub
makaronem. Wybór duży 🙂Smacznego, polecam