Wykonanie
Super smaczny
chleb, któremu ciekawego, wyrazistego smaku nadaje melasa. Melasie zawdzięcza również ładną brązową barwę. Idealnie nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich kanapek. Przepis na podstawie WellFloured .

1 opakowanie
drożdży instant (7g)1 szklanka ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
soliok. 3 szklanki
mąki 6501/3 szklanki melasy (black treackle)1/2 szklanki
płatków owsianych1. Do ciepłego (nie gorącego)
mleka dodać
drożdże,
cukier i 1 szklankę
mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by
drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.2. Do zaczynu dodać melasę,
sól i
płatki owsiane. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę przesianej
mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej
mąki, jednak nie za dużo, by
chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko
olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Następnie formujemy z ciasta prostokąt (odpowiadający długością naszej formie do pieczenia), który rolujemy wzdłuż krótszego
boku. Ciasto wkładamy do wysmarowanej lekko
olejem foremki o wymiarach ok. 24 cm x 10cm. Na bochenku możemy wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go
płatkami owsianymi. Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia rozmiarów.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wkładamy
chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą i pieczemy
chleb przez 25-30 minut, aż będzie rumiany.Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.