Wykonanie
Małe ,soczyste i delikatne w smaku roladki
z piersi kurczaka ze
szpinakiem i
suszonymi pomidorami pieczone w słodkiej
śmietance z
serem żółtym. Idealne na niedzielny , świąteczny jak i codzienny obiad do gotowanych , pieczonych
ziemniaków bądź
ryżu.


Składniki:4 pojedyncze
piersi z kurczaka8
pomidorów suszonych z
oleju8 kostek
mrożonego szpinaku w liściach3 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól ,
pieprz250 ml
śmietanki 30%200 g. tartego
sera żółtegosól ,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć odciąć kostki oraz błonki.Każdą pierś przekroić na 3 podłużne plastry , delikatnie rozbić , oprószyć
solą i
pieprzem.
Czosnek posiekać drobno , na patelni rozgrzać
masło , przesmażyć
czosnek , dodać
szpinak , smażyć do odparowania płynu.
Suszone pomidory pokroić w paski.Na każdy kawałek
mięsa ułożyć łyżkę
szpinaku oraz 2-3 paski
suszonego pomidora , zwinąć roladkę.Roladki ułożyć na naczyniu do zapiekania , zalać słodką
śmietanką oraz posypać
serem żółtym.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.



Smacznego