ßßß

Składniki:( na dwie porcję)200g. makaronu spaghetti1 średnia cukinia150 ml śmietanki 30%2 ząbki czosnku12 oczyszczonych krewetek tygrysich2 łyżki masła2 szczypty gałki muszkatołowejsólświeżo mielony pieprzposiekana natka pietruszkićwiartki limonki lub cytrynyPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente wg. przepisu podanym na opakowaniu , odcedzić. Cukinię pociąć w cienkie podłużne plastry np. obieraczką do warzyw a następnie w chude paseczki tworząc cukiniowe spaghetti.Na patelni rozgrzać łyżkę masła , przesmażyć krótko cukinię , dodać makaron oraz wlać śmietankę , smażyć chwilę mieszając aż śmietanka obklei składniki. W między czasie doprawić solą , świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.Na oddzielnej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła , wrzucić posiekany drobno czosnek , zeszklić. Dodać krewetki smażyć po 2-3 min z każdej strony. Makaron wyłożyć na talerze , ułożyć po 6 krewetek , posypać natką pietruszki. Danie podawać z ćwiartką limonki bądź cytryny.
