Wykonanie
Pojęcia nie mam, jaki cudem na blogu dotąd się ten przepis nie pojawił. To bardzo proste ciasto i zapewne każdy jakąś swoją sprawdzoną recepturę na taką najzwyklejszą babkę ma, ale czasami warto wypróbować coś nowego, więc może Was skuszę ;)Tą babkę piekę zawsze, gdy już naprawdę sama nie wiem, na co mam ochotę lub nie mam w kuchni nic, z czego można by wyczarować coś bardziej wymyślnego. Jest łatwa, szybka, wymaga zaledwie kilku składników i smakuje chyba każdemu, bo właściwie czego tu nie lubić? :)Ciasto jest dość gęste, ale po upieczeniu babka jest w sam raz wilgotna i pozostaje dość długo świeża. Nam najlepiej smakuje popijana gorącym
kakao lub świeżo zaparzoną
kawą z mlekiem. Zuzia, która za ciastami z kremem nie przepada, zajada się nią, jak szalona, a do tego ma radochę przy odkrajaniu kolejnych kawałków, gdy wzorek na cieście pod każdym kawałkiem jest trochę inny :)Polecam :)Składniki na dużą formę na babkę (ok. 2l):250g miękkiego niesolonego
masła250g drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 duże
jajka440g
mąki pszennej60g
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (jeśli nie macie, zastapcie zwykłą pszenną)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody180ml
mleka (rozdzielone na 150ml i 30ml)50g ciemnego
kakaoDodatkowo:
cukier puder do oprószenia przed podaniemWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę na babkę wysmaruj
masłem i oprósz dokładnie
mąką.
Masło ucieraj z
cukrem oraz
cukrem z
wanilią (lub ekstraktem), aż powstanie jasna, dobrze napowietrzona masa. Wbijaj po jednym
jajka, ucierając dokładnie po każdym.Obie
mąki wymieszaj z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą i, cały czas ucierając, dodawaj stopniowo do masy
maślano-jajecznej, na przemian z 150ml
mleka. Nie miksuj zbyt długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą.2/3 ciasta przelej do przygotowanej wcześniej formy, a do reszty wmieszaj
kakao oraz pozostałe 30ml
mleka. Wyłóż ciasto
kakaowe na jasne i, widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, przemieszaj je nieco, żeby powstał wzorek.Formę z
ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 45 – 55 minut lub do tzw suchego patyczka.Upieczoną babkę pozostaw przez chwilę w formie, po czym odwróć ostrożnie na kratkę do studzenia i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz
cukrem pudrem.Smacznego :)