Wykonanie
Przepis na
śliwkowy sos barbecue
Śliwkowy sos barbecue to nasz „must have” każdej imprezy której towarzyszy grill.
Śliwkowy sos barbecue jest jednym z najbardziej znanych i lubianych
sosów wśród zwolenników dań z rusztu i może być podawany z
wieprzowiną,
żeberkami wołowymi czy
kurczakiem. Ogólnie rzecz biorąc sos doskonale sprawdzi się jako
sos śliwkowy do
mięsa (każdego).Wiele osób traktuje przygotowanie sosu jako coś trudnego i sięga po niego w postaci gotowego produktu podczas wizyty w sklepie. Rzeczywistość jest jednak całkowicie inna. Przygotowanie sosu BBQ w domowym zaciszu nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, a otrzymany efekt wierzcie lub nie przerasta jakiekolwiek dostępne w sklepach produkty, które są pełne polepszaczy.W dalszej części artykuły dowiecie się jakich składników potrzebujecie aby przygotować taki
śliwkowy sos barbecue. Zapraszamy do lektury i dzielenia się wrażeniami.
Składniki:1 duży
pomidor- najlepiej malinowy lub 2 średniej wielkości6
śliwek suszonych1 łyżka
masła1/2 do 1 ząbka
czosnku ( w zależności od wielkości)2 łyżeczki drobno startej
cebuli2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
miodu1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
pieprzu cayenne4-5 łyżek
powideł śliwkowychSólPrzygotowanie:
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ze środka usuń gniazda nasienne. Pozostałość miąższu oraz
śliwki suszone pokrój na drobniejsze kawałki. W rondelku rozpuść
masło, dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę i
cebulę startą na drobnej tarce. Smaż na ogniu przez bardzo krótką chwilę (około 1-2 minuty- nie więcej), dodaj
pomidory,
śliwki,
miód,
cukier,
sos sojowy i
pieprz. Gotuj na ogniu przez 15- 20 minut. Na koniec wszystko zmiksuj i dodaj
powidła śliwkowe. Połącz i dosmacz do smaku
solą.Blog kulinarny Pani i Pani domu poleca:Poniżej znajdziecie inne sprawdzone już przez nas przepisy kulinarne, które polecamy na grilla lub jako dodatek do dań. Mamy nadzieję, że znajdziecie na naszym blogu kulinarnym potrawy, które wykorzystacie i pokochacie tak jak my.Przepis na
masło czosnkowePrzepis na zielony sos