Wykonanie
Chleb z otrębamiA co powiecie na pyszny, domowy chlebek? Przepis jest bardzo prosty...Składniki:1/2 kg
mąki pszennej42 g
drożdży1 łyżeczka
cukru90 g
otrębów orkiszowych90 g
płatków owsianychgarść
ziaren słonecznika1 1/2 łyżeczki
soli250 ml letniej
wodyWykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodając 1 łyżkę
mąki. Rozczyn przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę
mąki i wszystkie pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto.Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st.C około 35 minut.Smacznego :-)
Autor(ka): agattekh Czas publikacji: wtorek, 15 listopada 2016 13:19OpcjePoleć znajomemu wpis „Chleb z otrębami”Polecane wpisy
Bułki pszenneNie ma to jak domowe bułeczki, własnoręcznie upieczone :-) Składniki: 50 g świeżych
drożdży 1 łyżeczka
cukru 1 szkl.
wody 1/2 kg
mąki pszennej 1 łyżeczka
soliChleb cebulowy z
otrębamiPyszny domowy chlebek, którego zaletą jest również to, że nie wymaga wysiłku przy przygotowaniu. Najlepiej smakuje z samym
masłem :-) Składniki: 3 szkl.
mąki 1
Chleb dyniowyBardzo smaczny i delikatny w smaku
chleb z dodatkiem dyni. Składniki: 50 dag
mąki 3 dag
drożdży 100 ml
mleka 1/2 łyżeczki
cukru 1 łyżeczka
soli 1/4 szkl.
olejuChleb drożdżowy na owsianceTen
chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu. Nie potrzebujemy do jego wykonania maszyny do
chleba. Jest wilgotny i długo świeży, a
płatków owsianych właściwie się nMannele -
drożdżowe ludzikiMannele (Jean Bonhomme) to
drożdżowe ludziki pochodzące z rejonu Alzacji. Legenda głosi, że zaczęto je wypiekać na podobieństwo św. Mikołaja, który uratował dzi