Wykonanie

Cytrynowa Pavlova inspirowana przepisem Nigelli Lawson. Słodka
beza, uzależniający lemon
curd, chmurka
bitej śmietany i
migdały. Obłędnie pyszne połączenie! Na niej uczyłam się od nowa piec
bezę - w nowym piekarniku wygląda to zupełnie inaczej - sprawdź przepis. Warte zapamiętania jest to, że czas i temperatura podana w przepisach na blogu Moje Wypieki jest zawsze orientacyjna i będzie zależała od Waszego piekarnika i jego ustawień - każdy piecze trochę inaczej. Nauczmy się swoich piekarników i słuchajmy ich, dzięki
czemu wypieki wyjdą jak z bajki :-).Składniki:6
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyDodatkowo:lemon
curd (
cytrynowy krem) przygotowany według tego przepisu (nie zostanie wykorzystały cały)300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej1/4 szklanki
płatków migdałów, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 1,5 godziny (uwaga: od kilku dni mam inny piekarnik i w nim temperatura i czas pieczenia Pavlovej się zmienił: wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin). Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz
bezę, piankową w środku.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną
bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią około 1 szklanki lemon
curdu, następnie ubitą
śmietanę kremówkę (można do niej dodać 1 łyżkę
cukru pudru). Posypać
płatkami migdałowymi.Smacznego :-).

