ßßß
Obłędnie smaczna, prosta i błyskawiczna w przygotowaniu, delikatna twarogowa zapiekanka z jabłkami, jak najlepszy suflet serowy! Podawana na ciepło, oprószona cynamonem. Przepis łatwo można przerobić na wersję light: zamiast ricotty użyć odtłuszczonego zmielonego twarogu, śmietanę kremówkę zastąpić 100 - 150 g jogurtu naturalnego, a zamiast cukru użyć syropu daktylowego, z agawy lub innego słodzidła ;-). Ciężko się od niej oderwać!Ewa, dziękuję za przepis :-).Składniki:250 g serka ricotta100 ml śmietany kremówki 30%2 duże jajka, białka i żółtka osobno2 - 3 łyżki cukru2 łyżki budyniu waniliowego w proszku (bez cukru), przesianego1 - 2 jabłka, w zależności od wielkości, obrane i pokrojone w grubsze półksiężyceW naczyniu umieścić wszystkie składniki (oprócz białek i jabłek) i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka ubić osobno na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Tak przygotowaną masę serową delikatnie przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem (u mnie była to forma do tarty o średnicy 23 cm). Na górę wyłożyć kawałki jabłek. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z termoobiegiem, ale można metodą tradycyjną) przez około 20 - 30 minut. Im mniejsze i głębsze naczynie do zapiekania - pieczemy dłużej; ja w swojej płaskiej foremce na tartę piekłam około 20 minut.Zapiekankę oprószyć cynamonem, podawać na ciepło. Na zimno również pyszna ;-).Smacznego :-).