Wykonanie
Ciastka bez
mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut.
Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej
margarynie jest równie dobre jak to zrobione na
maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym
mleka lub alergikom.
Składniki:porcja
ciasta francuskiego (ok.300g)2
jabłkasurowe
jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)
Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt na dwa
ciastka, jak na poniższym rysunku. Na każde
ciastko układamy kilka plasterków
jabłka, posypujemy szczyptą
cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym
jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią.