Wykonanie

Kilka dni temu zawitała do mnie bardzo ciekawa książka - "My New Roots" Sarah Britton od Wydawnictwa Marginesy. Książka pełna ciekawych przepisów kuchni roślinnej na każdą
porę roku. Ja nie jestem wegetarianką czy weganką a bardzo lubię dania bez
mięsa. Warzywa i
owoce są obecne w mojej kuchni zawsze. Z ich pomocą możemy stworzyć wspaniałe dania.


Autorka książki pokazuje nam jak ważne jest dobieranie odpowiednich składników w naszym codziennym pożywieniu, dla naszego zdrowia i samopoczucia. Siła tkwi w prostocie, wcale nie musimy kupować wyszukanych składników i spędzać połowy dnia w kuchni, gotujmy z sezonowych składników, cieszmy się gotowaniem i bawmy się jedzeniem. Dania, które znajdziemy w książce są lekkie i opatrzone świetnymi zdjęciami, dania bez
nabiału,
cukru i glutenu. Są sałatki, desery, obiady, śniadania, przekąski czy smarowidła. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.


Przepisy w książce są podzielone na
pory roku - wiosnę, wczesne lato, późne lato, jesień i zimę. To bardzo ułatwia przygotowanie dań z dostępnych składników. Ważne jest nasze zdrowie, nasze samopoczucie. Pożywienie ma nam dostarczyć radości, a stanie się tak, gdy będziemy używać pełnowartościowych produktów, unikać przetworzonych dań, będziemy czerpać szczęście z gotowania. Każda
pora roku smakuje inaczej, wiosną chcemy lekkich i kolorowych dań, latem
owocowego szaleństwa, jesienią i zimą dań rozgrzewających, bardziej sytych i energetycznych. Słuchajmy własnych organizmów i dostarczajmy pożywienia zgodnie z rytmem Ziemi, a więc potrzeb własnego ciała. Wiele składników możemy sami przygotować w domu, unikając kupowania gotowych ze sklepu - np.
mleko z
orzechów,
masło orzechowe, czy ghi, ugotować
fasolę a nie kupować jej w puszce, samemu hodować
kiełki.


Mam już zaznaczonych kilka przepisów, które zrobię w pierwszej kolejności. Bochen
żurawinowo-marchwiowy, batony
figowo-
orzechowe,
śniadaniowa gryczana
tarta figowa, naleśniki gryczane z
sałatką, pasta
orzechowo-paprykowa to tylko niektóre pozycje, które bardzo mnie zaciekawiły.Za książkę bardzo dziękuje Wydawnictwu Marginesy .