Wykonanie
Delikatna pieczeń jajeczna ze
szczypiorkiem , słodką
suszoną śliwką oraz słoną
mozzarellą.
Majonez sprawia iż wierzch ładnie się zarumienia i nie przypieka , nie wyczuwalny jest
smakowo. Pieczeń podałam na ciepło z frytkami i
konfiturą żurawinową , na zimno świetnie smakuje z
pieczywem.Składniki:10
jajek ugotowanych na twardo2
jajka surowe2 łyżki
bułki tartej1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu1 pęczek
szczypioru1 kula
mozzarelli ( 125 g)1 opakowanie suszonych
śliwek ( 90 g )1 łyżka
majonezumasło+
bułka tarta do wysmarowania keksówkiPrzygotowanie:Ugotowane
jajka obieramy ze skorupek , myjemy , kroimy w kostkę ( np. za pomocą kratki jarzynowej)Umyty i osuszony
szczypior siekamy , odsączoną
mozzarellę kroimy tarze w kostkę.Do pokrojonych składników wbijamy surowe jaka ,wsypujemy bułę tartą oraz doprawiamy
solą i
pieprzem ,delikatnie mieszamy aby zbytnio nie pognieść
jajek.Keksówkę smarujemy
masłem oraz wysypujemy
bułką tartą , wykładamy 1/2 masy jajecznej obklejając ścianki.Do środka wkładamy
suszone śliwki , przykrywamy resztą
jajek.Wierch smarujemy
majonezem.Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.


Smacznego