Wykonanie
Składniki100 g
mięsa wędzonej makreli (1/2 z dużej
makreli o wadze ok. 250 g)2
jajka2 niewielkie
ogórki kiszone, ewentualnie konserwoweszczypta
pieprzuszczypta
soli (niekoniecznie)1 łyżeczka
śmietany 18%1 łyżka posiekanego
szczypiorku lub zielonej
cebuli dymkiDekoracjatrochę posiekanego
szczypiorku lub zielonej
cebuli dymkiWykonanie
jajka ugotować na twardo – włożyć je do chłodnej
wody i gotować jeszcze 5 minut od momentu gdy
woda zacznie wrzeć. Następnie wrzucić do zimnej
wody, po kilkunastu sekundach wyjąć i obrać. Zostawić do przestudzenia. Można też ugotować
jajka swoim sposobem, ale tylko tyle, by ledwie były na twardo – nie gotować niepotrzebnie dłużej, bo
żółtko traci kolor, a
jajka na twardo gotowane krótko są po prostu smaczniejsze i bardziej wartościowe z filetu lub całej
wędzonej makreli oddzielić 100 g
mięsa dobrze oczyszczonego z ości
jajka,
ogórki i
rybę można po prostu bardzo drobno pokroić i wymieszać, ale ja polecam użyć malaksera. Do malaksera wrzucić
rybę i zmiksować, dorzucić
ogórki,
jajka na twardo oraz
śmietanę, doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą (jeśli sama
ryba nie jest dość słona – warto to sprawdzić) i zmiksować na gładką masęposiekać
szczypiorek lub
zieloną cebulkę i 1 łyżkę dorzucić do pasty, przemieszaćpastę wyłożyć do miseczki lub bezpośrednio smarować nią
pieczywo. Kanapki posmarowane pastą warto dekorować dodatkową porcją posiekanego
szczypiorku – zarówno dla koloru jak i świeżego smaku