Wykonanie
Racuchy z
jabłkami są dla taką kwintesencją jesieni. Zawsze ale to absolutnie zawsze jesienią zajadamy się takimi placuszkami. Pychota !!!! Nie ma więcej co dodawać :) Przepis z bloga Ale meksyk .
Składniki :1
jajko1 łyżka
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
maślanki ( w oryginale
kefir )2 szklanki przesianej
mąki pszennejjabłkaolej do smażenia
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w plastry lub kostkę, odstawiamy.Z resztę składników umieszczamy w misce, miksujemy na gładką masę. Jeśli
jabłka pokroiliśmy w kostkę można je teraz dodać do masy i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z
olejem nakładamy po łyżce ciasta. Jeśli
jabłka pokroiliśmy w krążki należy teraz ułożyć po jednym krążku na każdym kleksie ciasta i delikatnie je wcisnąć do środka. Racuszki smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.* Do
jabłek dodajcie mielony
cynamon a racuszki będą jeszcze smaczniejsze :)Smacznego :)