W sezonie na figi koniecznie zróbcie tę sałatkę. Powodem, dla którego warto ją zrobić jest chociażby to, że jest bardzo prosta. Jeżeli natomiast nie jesteście przekonani do fig, zajrzyjcie do wpisu z 10 przepisami na sałatki 😉 Chociaż jestem pewna, że sałatka z figami posmakuje każdemu.Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minSkładniki2 garście szpinaku2 figi4 plastry szynki parmeńskiejkilka plasterków sera pleśniowegołyżka miodułyżka musztardy2 łyżki oliwy z oliwekPrzepis1Przygotowujemy sos. Miód, musztardę i oliwę wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i wstrząsamy nim do połączenia się składników.2Szpinak i figi myjemy. Wykładamy na talerz.3Dodajemy ser pleśniowy i szynkę parmeńską.4Polewamy sosem i... się zajadamy!PoradySałatka będzie także smaczna z sosem balsamico. Ser pleśniowy można zastąpić dowolnym wyraźnym serem, jak cheddar czy ser kozi/owczy.