Wykonanie
Placki ziemniaczane w lżejszym wydaniu … pieczone w piekarniku … chrupiące. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno, podawane w formie przekąsek z dodatkiem ulubionych
sosów.

Składniki:6-7 większych
ziemniaków1 małe
cebula½ łyżeczki
soli morskiej lub himalajskiej1
jajko50 g roztopionego
masła1 łyżka poszatkowanej
natki pietruszkiWykonanie:Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach (nie na papkę tak jak w przypadku tradycyjnie pieczonych placków ziemniaczanych). Jeżeli zajdzie taka potrzeba odciskamy
wodę z
ziemniaków. Na tarce ścieramy również
cebulę. Do
ziemniaków i
cebuli wbijamy
jajko, dodajemy roztopione
masło,
natkę pietruszki i
sól. Mieszamy.Po łyżce ziemniaczanej masy przekładamy na wcześniej przygotowane blachy, rozsmarowujemy na dość cienkie placki. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy ok .15- 20 minut ( czas pieczenie dobieramy do grubości placków, sprawdzamy w trakcie pieczenia).Placki podajemy, jako dodatek do dan głównych, jako przekąska lub same z ulubionymi sosami.Smacznego!Ps. Tak jadła je moja Córka, z
jogurtem naturalny i
pietruszką:). Sama przygotowała kompozycję i przyszła do zdjęcie:)