ßßß
Składniki:6-7 większych ziemniaków1 małe cebula½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej1 jajko50 g roztopionego masła1 łyżka poszatkowanej natki pietruszkiWykonanie:Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach (nie na papkę tak jak w przypadku tradycyjnie pieczonych placków ziemniaczanych). Jeżeli zajdzie taka potrzeba odciskamy wodę z ziemniaków. Na tarce ścieramy również cebulę. Do ziemniaków i cebuli wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło, natkę pietruszki i sól. Mieszamy.Po łyżce ziemniaczanej masy przekładamy na wcześniej przygotowane blachy, rozsmarowujemy na dość cienkie placki. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy ok .15- 20 minut ( czas pieczenie dobieramy do grubości placków, sprawdzamy w trakcie pieczenia).Placki podajemy, jako dodatek do dan głównych, jako przekąska lub same z ulubionymi sosami.Smacznego!Ps. Tak jadła je moja Córka, z jogurtem naturalny i pietruszką:). Sama przygotowała kompozycję i przyszła do zdjęcie:)