Wykonanie
Nie byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym
stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym
stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie.
Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej, tortowej50 g
cukru pudru50 g
mąki migdałowej1
żółtko jajka,100 g
masłaszczypta
soliKajmak200 ml
śmietanki 30%100 g
cukru30 g
cukru z
wanilią50 g
masłaDo dekoracji:
płatki migdałów,
rodzynki, gotowa masa kajmakowa, posypki,Wykonanie:
Mąkę,
mąkę migdałową i
cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy
żółtko,
masło,
sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę
jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade. Kajmak:
Masło siekamy na mniejsze kawałki. Do rondelka przekładamy
śmietankę oraz
cukier. Masę podgrzewamy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Gotową masę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki
masła, energicznie mieszamy aż
masło się rozpuści i połączy z masą. Gotowy kajmak wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania.