Wykonanie
Mazurek kajmakowy to klasyk wśród wielkanocnych mazurków. Bardzo często w przepisach wykorzystywana jest gotowa masa lub ta powstała z
mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale jest to bardziej masa krówkowa. Klasyczny kajmak przygotowuje się z
mleka,
cukru i
masła. Jest to sposób czasochłonny, gdyż gotowanie
mleka z
cukrem może trwać kilka godzin. Ja przygotowałam szybszą wersję kajmaku na bazie słodkiej
śmietanki. Trwa to około 20-30 minut, a efektem finalnym jest masa, która po wystygnięciu nie ciągnie się ani nie spływa jak masa krówkowa, tylko zachowuje zwartą konsystencję.
Mazurek kajmakowy jest mocno słodki, w moim przepisie
słodycz delikatnie równoważą kwaskowate
morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną
konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak.Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt
jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój.
UWAGA!W przepisie podaję dwie opcje ilości
cukru - z tą większą masa jest mocno słodka, ale też bardziej zwarta po zastygnięciu, z mniejszą ilością - mniej słodka, bardziej kremowa i lekko ciągnąca. Do Was należy decyzja, którą opcję wybierzecie.Składniki:CIASTO200g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli1 łyżka zimnej
wody (opcjonalnie)KAJMAK200ml
śmietanki 30%150g (lub 75g)
cukru50g (lub 25g) domowego
cukru z
wanilią (można dać zwykły
cukier i
laskę wanilii)50g
masłamorele suszone i
płatki migdałów do dekoracjiopcjonalnie kwaśna
konfitura (ja pominęłam)
Wykonanie:CIASTO-
masło powinno być zimne, prosto z lodówki-
mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli,
cukier puder i zimne
masło, składniki posiekać razem- dodać
żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej
wody- gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt
jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na
jajku wyższy brzeg lub wałek- ciasto nakłuć widelcem, ponownie krótko schłodzić w lodówce- piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec przez około 20 minut to lekkiego zrumienienia- brzegi z ciasta mogą trochę opaść, jest to normalne- upieczone ciasto ostudzić
KAJMAK-
masło posiekać na mniejsze kawałki, pozostawić w temperaturze pokojowej- do rondelka z grubym dnem przełożyć
śmietankę oraz
cukier (jeśli wykorzystujemy opcję z dodatkiem
laski wanilii, laskę należy rozciąć, wyskrobać ziarenka, całość wrzucić do
śmietanki i gotować, wyjąć dopiero, gdy masa zacznie gęstnieć)- mieszankę podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając- najpierw
cukier rozpuści się w
śmietance, która przyjmie lekko kremowy kolor, następnie całość zacznie się gotować (dość mocno pienić), należy wtedy cały czas mieszać, aż masa zacznie stopniowo gęstnieć
- cały proces może trwać 30-40 minut, nie należy sugerować się czasem, ale wyglądem i konsystencją masy- jeśli masa znacznie zmniejszy objętość i będzie
mieć konsystencję średnio gęstej
śmietany, można zakończyć proces gotowania (kolor może być żółtawy lub lekko brązowy), można też umieścić na zimnym talerzyku kroplę masy, jeśli od razu zastyga, kajmak jest gotowy- ważne jest, by masa za bardzo nie odparowała i nie przypaliła się, należy pamiętać, że kajmak po ostudzeniu zgęstnieje i nie ma potrzeby zbyt długo go gotować- masę zdjąć z palnika, dodać kawałki
masła, energicznie wymieszać aż
masło się rozpuści i połączy z masą- gotowy kajmak należy od razu wyłożyć na ciasto (lub na warstwę
konfitury), gdyż szybko tężeje i również szybko udekorować mazurek- ja na swoim mazurku ułożyłam kwiatki z kawałków
suszonych moreli i
płatków migdałowych