Wykonanie
Nie samym
cukrem cukrzyk żyje ;-) Czasem coś wytrawnego też można zjeść ;-)Dziś ma dla was przepis na placki z
cukinii. Oczywiście,że zaraz ktoś powie smażone dla diabetyka ??? To podobnie jak z
marchewką jeden może jeden nie. Przepraszam, Was że tak ironizuję , ale mimo dość krótkiego doświadczenia z tą paskudą cukrzycą, wiem już, że każdy z nas musi uczyć się na sobie , testować próbować i mierzyć
cukier ;-) A wracając do placków-smażymy je na minimalnej ilości tłuszczu .Z podanych proporcji wychodzi ok 25-26 placków. Ja przeliczyłam na porcję 3 placki po ok 60 g (jedna kopiata łyżka surowej masy100 g placków usmażonych ma ok 1 , 7 WWJeden placek ma ok 70 kcal
Składniki:500 g
cukinii700 g
ziemniaków200 g
cebuli2
jajka (po ok 60g)80 g
mąki orkiszowej ( zmielone
płatki orkiszowe, jeśli ktoś chce może dać każdą inną
mąkę)
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy, ew
papryka ostra lub inne
przyprawy które lubicie
Cukinie w całości ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starte
ziemniaki i
cebule. Solimy i odstawiamy na ok 30 min. Warzywa puszczą dużo soku, który
potem wylewamy. Następnie dodajemy
jajka,
mąką i przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Surowa masa może spokojnie leżeć w lodówce 2 dni , Pamiętajcie tylko,że mocno ciemnieje z wierchu, wiec jeśli smażycie dnia kolejnego dobrze wymieszajcie.