Wykonanie

Domowe
wędliny to wciąż moja pięta Achillesa. Wiele osób (w tym moja mama) przekonuje mnie, że to jedna z prostszych spraw do przygotowania a korzyści z takich domowych wyrobów nieporównywalne. Nie mówiąc już o smaku i ekonomii. Pieczony
schab to jeden z tych przepisów, które nie wymagają wielkiego wysiłku a efekt jest wręcz powalający.

Często piekąc
mięso czy to na kanapki, czy na obiad używam specjalnych rękawów do pieczenia. Zdecydowaną ich zaletą jest to, że przygotowywane przez nas
mięso jest soczyste pomimo niewielkiej ilości dodanego tłuszczu (lub w ogóle możemy w przepisach ten tłuszcz pomijać). Czas pieczenia jest odpowiednio krótszy a
mięso spokojnie „dojdzie” przy wyłączonym piekarniku. Zapachy podczas pieczenia pozostają w folii a nie wydostają się na zewnątrz. Zapachy oraz odpryski tłuszczu nie pozostają na ściankach piekarnika i bez problemu zaraz po upieczeniu
schabu można piec szarlotkę .
Marka Gosia podesłała mi do przetestowania
torebki do pieczenia. Na rynku już od dawna można kupić takie
torebki w różnych wariantach (do ryb, do
mięsa, do warzyw). Są wygodniejsze niż rękaw bo nie trzeba ich przycinać. Ich wielkość jest według mnie idealnie dopasowana do moich upodobań. Swobodnie do środka wejdzie średniej wielkości
kurczak oraz warzywa (pokrojona
cebula, ziemniaczki i
papryka). W opakowaniu znajduje się aż 6 sztuk takich torebek oraz wygodne zapięcie.

Składniki:oczywiście
schab (najlepiej taki większy bo po upieczeniu można zawsze połowę zamrozić i w każdej chwili
potem wyjąć i jest świeży) – ja kupiłam 1,5 kg kawałek2-3 łyżki
majeranku suszonegoząbek
czosnkułyżka
oleju rzepakowegosólSchab płuczemy pod
wodą, osuszamy i jeżeli to konieczne okrawamy z tłustych kawałków.
Majeranek i
sól mieszamy dokładnie z
olejem i nacieramy nim
mięso. Wkładamy do rękawa lub
torebki do pieczenia. Dokładamy pokrojony ząbek
czosnku. Odstawiamy na godzinę-dwie w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja 1,5 kg
schabu piekłam ok 1 godziny. W połowie pieczenia folię nalezy nakłuć aby pozbyć się pary z wewnątrz.