Wykonanie

Lubicie zupy
owocowe, czy macie do nich uraz z lat dzieciństwa. Ja
powiem szczerze, że dość długo ich nie lubiłam, na samo słowo zupa owocowa uciekałam z krzykiem. Ale smaki się zmieniają i jak parę lat temu przygotowałam swoją pierwszą zupę
owocową to od razu pokochałam ten smak. Taką zupkę najlepiej lubię z
wiśni, w zasadzie można zrobić ze wszystkich
owoców, ale ta wiśniowa jest po prostu pyszna. Zupkę dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki .Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
wiśni- 1,2 l
wody- 1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej + 100 ml
wody-
cukier do smaku- szczypta
cynamonu-
makaron-
jogurt naturalnyWykonanie:
Wiśnie drylujemy i wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i zagotowujemy. Wsypujemy
cukier - na początku 3 łyżki i w miarę potrzeby dosypujemy go więcej, to zależy od tego jak słodkie będą
wiśnie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, w tym czasie gotujemy
makaron.Do kubka wlewamy
wodę - 100 ml i dodajemy
mąkę ziemniaczaną, mieszamy i na koniec gotowania dodajemy do zupy, mieszamy ponownie i dodajemy
cynamon.Do miseczek wlewamy porcję zupy, dodajemy
makaron i kleks z
jogurtu naturalnego. Taką zupę możemy jeść na gorąco jak i na zimno.Smacznego.
