Wykonanie
Jeśli lubicie
cynamon, to ciasto jest dla Was. I jeśli lubicie, kiedy podczas pieczenia zapach
cynamonu wypełnia cały dom, to ciasto także jest dla Was. Jeśli lubicie coś słodkiego do
kawy czy
herbaty - to ciasto jest dla Was. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, i ma przy tym niebanalny smak. Przez mięciutkie, puchate wnętrze przechodzi bowiem zakręcona smużka
cynamonu, który nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Przepis na podstawie RedflyCreations .
1/2 kostki miękkiego
masła2/3 szklanki
cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 - 2 szklanki
mąki tortowej
cukier cynamonowy: 1/3 szklanki
cukru + 2 łyżeczki
cynamonumasło +
kasza manna do wysypania formy do pieczenia1. Miękkie
masło ucieramy do białości z
cukrem. Dodajemy
jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy,
sól,
proszek do pieczenia i
maślankę - mieszamy.Nadal miksując, dodajemy stopniowo
mąkę.2. Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
kasza manna (lub ew.
bułka tartą). Wlewamy połowę ciasta i posypujemy ja polowa
cukru cynamonowego. Wlewamy druga połowę i wsypujemy druga połowę
cukru.Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony
cynamonowy wzorek.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.