Wykonanie
Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku
czekoladowe ciasto typu brownie. Dobra opcja jeśli chodzi o ciasta wakacyjne… robi się błyskawicznie, jest odporne na wysokie temperatury i wysychanie… można brać na pikniki i na wycieczki bo się nie kruszy… a dla bardziej wybrednych idealnie się komponuje z śmietankowymi
lodami.Składniki:-
czekolada mleczna – 230 g–
jaja surowe – 4 szt–
mąka pszenna – 3/4 szklanki–
wiórki kokosowe – 1/3 szklanki–
cukier – 3/4 szklanki–
masło – 200 g–
soda oczyszczona – 1/3 łyżeczki–
woda letnia – 2 łyżki– tłuszcz do formyPrzygotowanie:Do rondelka włożyć
masło i
czekoladę, wstawić do kąpieli
wodnej i stopić aż powstanie jednolita masa.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę.
Sodę zalać
wodą.Do ubitych
jajek wlać
sodę i wsypać
mąkę oraz
wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Dodać stopniowo płynną
czekoladę.Po wymieszaniu przelać do natłuszczonej formy.Piec ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub w temperaturze 170- 180 stopni bez termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w gorącym piekarniku aby ciasto doszło. Smacznego.