ßßß Cookit - przepis na Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

nazwa

Składniki

Wykonanie

Share the post "Puree z bobu / Broad bean puree"
W końcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety nie jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(2-3 porcje)
Składniki:
1/2 kg świeżego bobu
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietanki 36 %
Przygotowanie:
Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około 15-20 minut i odcedź. Zachowaj szklankę wody z gotowania.
Obierz z zewnętrznych skórek i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj śmietankę i zmiksuj do uzyskania gładkiego puree. Dolewaj po trochu wodę z gotowania jeżeli będzie to konieczne.
Dopraw puree solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Broad bean puree
(2-3 servings)
Ingredients:
1/2 kg of fresh broad beans
salt, pepper
2-3 tablespoons of double cream
Preparation:
Cook the beans in boiling salted water until tender, for about 15-20 minutes and drain. Reserve 1 cup of cooking water.
Pop beans out of their skins and place in blender container. Add the cream and blend to a smooth puree adding reserved water if needed.
Season the puree with salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!
Share the post "Puree z bobu / Broad bean puree"
Źródło:http://karmelowy.pl/puree-z-bobu-broad-bean-puree