Wykonanie

Bardzo szybka, prosta i prostolinijna - dlatego, że sam świeży
koperek jest niesamowicie aromatyczny i zbuduje cały efekt. Lubię mu nadać aksamitnego tła, dlatego dodaję
śmietankę z
żółtkiem. Najchętniej pochłaniam
koperkową z drobnym
makaronem - nitką; takim jak do rosołu czy pomidorowej.To zupa skromna, ale bardzo intensywna, wyraźna; dla mnie - jedna z najsmaczniejszych.Składniki (na 3-4 porcje):3 szklanki (750-800ml) rosołu1 pęczek dokładnie opłukanego
koperku, drobno posiekanego100ml
śmietanki1
żółtkosól, świeżo zmielony
pieprzŻółtko dokładnie roztrzepać ze
śmietanką.Rosół doprowadzić do delikatnego wrzenia, wsypać większość
koperku (odstawić kilka szczypt).Zagotować rosół z
koperkiem, na minimalnym ogniu gotować przez minutę. Zdjąć z ognia.Mieszaninę
żółtka i
śmietanki wlać do zupy, mieszając - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać z wcześniej ugotowanym
makaronem, oprószając każdą porcję sporą szczyptą świeżego
koperku.