ßßß
Bardzo szybka, prosta i prostolinijna - dlatego, że sam świeży koperek jest niesamowicie aromatyczny i zbuduje cały efekt. Lubię mu nadać aksamitnego tła, dlatego dodaję śmietankę z żółtkiem. Najchętniej pochłaniam koperkową z drobnym makaronem - nitką; takim jak do rosołu czy pomidorowej.To zupa skromna, ale bardzo intensywna, wyraźna; dla mnie - jedna z najsmaczniejszych.Składniki (na 3-4 porcje):3 szklanki (750-800ml) rosołu1 pęczek dokładnie opłukanego koperku, drobno posiekanego100ml śmietanki1 żółtkosól, świeżo zmielony pieprzŻółtko dokładnie roztrzepać ze śmietanką.Rosół doprowadzić do delikatnego wrzenia, wsypać większość koperku (odstawić kilka szczypt).Zagotować rosół z koperkiem, na minimalnym ogniu gotować przez minutę. Zdjąć z ognia.Mieszaninę żółtka i śmietanki wlać do zupy, mieszając - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem, oprószając każdą porcję sporą szczyptą świeżego koperku.