Wykonanie

Przygotowana pod wpływem impulsu, zamiast urodzinowego
tortu. :) Oczywiście, że to nie to samo… ale lepsza taka namiastka niż nic, prawda? Okazało się, że jest lekka i pyszna, a co najważniejsze, można się nią zajadać bez poważnych konsekwencji. Zresztą, zadowoleni byli nawet ci, którzy nie muszą ograniczać ilości
cukru w diecie, a cała blaszka zniknęła w okamgnieniu. ;) W przyszłym roku obiecuję poprawę, ale na razie najważniejsze jest zdrowie Maleństwa…

Składniki:2 całe
jajka2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią1,5 łyżki
mąki pszennej tortowej + 0,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia400 g gęstej
śmietany 18%1 – 2 łyżki
cukru pudruziarenka z połowy
laski wanilii500 – 600 g świeżych
truskawek lub innych
owocówPrzygotowujemy formę do pieczenia o średnicy około 24 cm (najlepiej taką z wyjmowanym dnem). Dno smarujemy
masłem i wykładamy krążkiem papieru do pieczenia, boki zostawiamy czyste. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę (powinna się utrzymać po odwróceniu miski do góry dnem). Dopiero wtedy dodajemy
żółtka i znów ubijamy, aż masa zbieleje i jeszcze trochę urośnie.Do ubitych jaj dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułą, żeby masa na
biszkopt nie opadła, następnie przekładamy do przygotowanej foremki. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika na około 10 – 15 minut (wierzch powinien się delikatnie zezłocić). W czasie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Gotowy
biszkopt studzimy. Zimny możemy delikatnie podważyć nożem i oderwać od dna i ścianek foremki, co znacznie ułatwi nam później eleganckie krojenie ciasta.Do zimnej
śmietanki dodajemy ziarenka z połowy
laski wanilii i
cukier puder do smaku (w zależności od upodobań, jeżeli używamy badzo słodkich
owoców, masy możemy w ogóle nie słodzić). Gotowy krem równomiernie rozkładamy na przygotowanym wcześniej
biszkopcie, dekorujemy umytymi i osuszonymi wcześniej
owocami (na przykład pokrojonymi w plasterki
truskawkami). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy do lodówki i dobrze schładzamy.



Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2016-05-17Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)