ßßß
Zapach podsmażanego boczku potrafi ściągnąć do kuchni wszystkich domowników. Zdarza się, że również sąsiedzi, wciągając nosem niesamowity aromat, zaglądają pod byle pretekstem. Zawsze jest ryzyko, że nie wystarczy dla nas przygotowywanej właśnie porcji makaronu, warto więc mieć pod ręką większą ilość wszystkich składników. :)Składniki (dla 2 osób):200 g makaronu tagliatelle4 – 5 łyżek dobrej oliwykawałek wędzonego boczku2 ząbki czosnku1 mała papryczka chilikilka sztuk suszonych pomidorów wraz z zalewąpół pęczka natki pietruszkigarść świeżych lub kilka szczypt suszonych ziół (np. bazylia, oregano)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę. Zioła drobno siekamy, pomidory kroimy w paski a ząbek czosnku i papryczkę w cieniutkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek. Smażymy przez około 5 minut na dość dużym ogniu, aż się zrumieni.Zmniejszamy ogień i dorzucamy pokrojony czosnek, suszone pomidory, połowę natki i posiekane (lub suszone) zioła. Chwilę podgrzewamy (około 1 minutę) i mieszamy z makaronem.Podajemy na ogrzanych talerzach, posypane resztą natki.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-10-18Przygotowanie:5MGotowanie/pieczenie:15MCałkowity czas:20MŚrednia ocena:3 . 5Based on 3 Review(s)