Wykonanie
Macie czystą kuchnię i mało pracy ? To koniecznie zróbcie
cebulowe krążki , ani kuchnia nie będzie już sterylnie czysta , ani Wy nie będziecie narzekać , że nie ma co robić 😉 Tak poważnie , to fakt może nie jest to potrawa z tych najczystszych , bo wszystko się klei od ociekającego ciasta , ale na pewno jest to jedna z tych najpyszniejszych . Z powodzeniem zastąpi niezdrowe
chipsy , sama w sobie zdrowia nie
doda, ale bynajmniej, nie ma tych wszystkich aromatów i E..cosiów . Polecam bo to naprawdę czadowa przekąska , ja podałam ją do obiadu z duszonym
bobem i też smakowało , a jak fajnie chrupało 😉 Smak , coś jak
chipsy ”
zielona cebulka ”
Składniki :4 duże
cebule1,5 szklanki
mąki1
jajko1 szklanka ( niepełna )
mlekasól do smaku1 łyżeczka
proszku do pieczeniabułka tarta do obtaczania
Cebulę obieramy i kroimy na grube około 1 cm plastry , rozdzielamy je delikatnie rękami na pojedyncze krążki . Składniki na ciasto :
mąkę ,
mleko ,
jajko ,
sól ( 1 łyżeczka ) i
proszek do pieczenia , łączymy w misce łyżką , powinno nam powstać dość gęste , lepkie , ciasto . Zanurzamy w nim krążki
cebuli , tak żeby się nim dokładnie pokryły i odkładamy na jakąś kratkę ,żeby nadmiar ciasta spłynął ( około 5 minut ) . Następnie obtaczamy w
bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany , głęboki
olej – smażymy na złoty kolor z obu stron . Wyciągamy i układamy na papierowym ręczniku ,żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu . Gotowe , chrupiące i smakowite 😉 Smacznego !