Wykonanie
Jak Wielkanoc to muszą być i
jajka! Dziś bardzo proste
jajka z
szynką parmeńską. Łatwa a zarazem elegancko wyglądającą przekąskę, która świetnie się sprawdzi na wielkanocnym
stole. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Wystarczy jednie ugotować z wyprzedzeniem
jajka, a tuż przed śniadaniem wielkanocnym zawinąć je w
szynkę parmeńską. Świetnie wyglądają, dobrze smakują i pięknie zdobią stół. Na blogu znajdziecie również przepis na
jajka faszerowane bez dodatku
majonezu oraz wielkanocne
jajka z
łososiem wędzonym . To jak które wybieracie?
Składniki na 6 szt.:
Jajka 3 szt
RukolaSzynka parmeńska, szwarcwaldzka, lub delikatnaDomowy
sos czosnkowy,
chrzan lub
majonez z
fasoliOpcjonalnie :
chilli w proszkuSposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na połówki. Na plasterek
szynki układamy trochę liści
rukoli, kładziemy połówkę
jajka, smarujemy delikatnie
sosem czosnkowym,
chrzanem lub
majonezem z
fasoli, i ścisło zawijamy.
Jajko możemy również posypać delikatnie
przyprawą chilli lub położyć paseczek świeżej papryczki. Cienko pokrojona
szynka parmeńska idealnie owinie
jajko i
rukolę tworząc mini roladkę na wielkanocny stół. Starajmy się aby koniec
szynki znalazł się pod
spodem roladki dzięki
czemu nie potrzebujemy nawet wykałaczek.
Jajka z
szynką parmeńską podpatrzyłam u koleżanki, wprowadziłam małe modyfikacje i voile, na Wielkanoc będzie jak znalazł! Tak przygotowane
jajka z
szynką parmeńską mogą również stać się ozdoba naszego koszyczka ze święconką. A jakie dania zagoszczą na Waszym
stole podczas wielkanocnego śniadania?
PozdrawiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]