ßßß
Kiedy życie daje Ci morele, upiecz ciasto ;-). Czasami od przybytku głowa boli... to prawda, więc powstało kilka bardzo fajnych przepisów z morelami w roli głównej, które będę mogła Wam zaprezentować. Dzisiejsze ciasto jest lekkie, z małą ilością tłuszczu, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany i... kaszy manny! Jest mięciutkie, puchate, pyszne, bardzo smakuje dzieciom. Morele odnajdują się tutaj doskonale :-).Wypróbujcie ciasto także z truskawkami - podobno wtedy smakuje jak kaszka manna na mleku z lat dzieciństwa ;-).Składniki:2 duże jajka170 g drobnego cukru do wypiekówpół opakowania cukru wanilinowego (8 g)30 ml (2 łyżki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 szklanka kwaśnej śmietany 18%1 szklanka mąki pszennej1 szklanka kaszy manny2 łyżeczki proszku do pieczeniaPonadto:700 - 800 g moreliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odłożyć.W misie miksera umieścić jajka (w całości), cukier i cukier wanilinowy. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany i nawet do potrojenia objętości. Powolną strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Dodawać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Morele odpestkować i przekroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto, jeden kawałek obok drugiego.Piec w temperaturze 170 ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można polukrować.Smacznego :-).