Wykonanie
Podpisuję się obiema rękoma i jeszcze nogą, że to ciasto jest naprawdę świetne. Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby mi nie wyszło mimo, że robiłam na różnych mąkach. Dobrze się je wyrabia, od dołu fajnie przypieczone, w środku mięciutkie i puszyste. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Kuchnia Łukasza .
Składniki :500 g
mąki pszennej typ 450 ( ja zawsze robię z takiej jaką akurat mam pod ręką )2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli7 g suchych
drożdży lub 25 g świeżych250 ml letniej
wody2 łyżeczki
cukruDo
mąki dodajemy
oliwę i
sól. Mieszamy.Osobno w misce łączymy
drożdże,
cukier i
wodę. Mieszamy całość i odstawiamy na 2-3 minuty. W przypadku świeżych
drożdży odstawiamy na ok 30-40 minut aż zaczną pracować.Kolejno rozczyn
drożdżowy mieszamy z
mąką. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( ok 10 minut ). Gotowe ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu ciasto można podzielić na 4 kule i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Następnie rozciągamy ciasto na grubość ok 3-5 mm, układamy ulubione dodatki i pieczemy w temp. 250-270°C przez 7-9 min. aż brzegi będą ładnie rumiane.Ja zrobiłam jedną dużą na blasze. Piekłam ją ok 15 minut. Ciasto również można mrozić.Smacznego :)