ßßß Cookit - przepis na Hamburger z orzeszkami pini w bekonie

Hamburger z orzeszkami pini w bekonie

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 9 czerwca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Hamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, sałatą lub też można go podać jako przystawka, zakąska na grillu.
450g mięsa mielonego z piersi kurczaka
jedna większa cebula
dwa większe czosnki
około 60g orzeszków pini
około 60g tartego sera żółtego
kilka gałązek świeżego szczypiorku
dwie łyżeczki mąki pszennej
8 plastrów wędzonego bekonu
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności należy zająć się mięsem z piersi kurczaka. Jeżeli nie udało wam się znaleźć gotowego mięsa mielonego, należy przy użyciu maszynki do mielenia mięsa przemielić piersi kurczaka.
Następnie cebulę należy drobno poszatkować, a czosnek zgnieść.
Orzeszki pini należy delikatnie opiec na patelni.
Do miski należy wrzucić zmielone mięso mielone, cebulę, czosnek, podsmażone orzeszki pini, starty ser żółty następnie doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym i przy użyciu blendera dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli wasz blender ma tzw. pulsacyjny guzik użyjcie go – składniki powinny być wymieszane, nierozgniecione jak to blender potrafi zmiksować.
Następnie przy użyciu rąk należy uformować cztery kotlety, obtoczyć w mące i włożyć je na jedną godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmujemy hamburgery z lodówki i oplatamy je dwoma plasterkami bekony: jeden w poprzek a drugi wzdłuż hamburgera i dobrze będzie, gdy przebijecie je wykałaczkami by się nie rozpadły.
Gdy grill jest już rozgrzany i gorący należy ułożyć hamburgery i smażyć po 10 minut z każdej strony aż plastry bekonu się podsmażą.
Możecie usmażone hamburgery ułożyć w podgrzanej także na grillu bułce i podawać jak tradycyjne hamburgery.
Myśmy zjadali jak kotlety z ostrym sosem jalapeno posypane świeżo poszatkowanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania z grilla:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/06/09/hamburger-z-orzeszkami-pini-w-bekonie