ßßß Cookit - przepis na Pełne koszyczki na słono

Pełne koszyczki na słono

nazwa

Wykonanie

Już dawno chciałam coś takiego zrobić.
Na początku myślałam żeby zrobić tartę, potem postanowiłam, że zrobić mini tarty a na końcu stanęło, że mam ochotę na kruche babeczki na słono.
Kupne spody nie zasmakowały mi ostatnio...więc tym razem zrobiłam koszyczki z ciasta gotowego, kruchego.
Miałam też początkowo w planie wyciąć dużą szklanką koła i z nich zrobić spody, ale stwierdziłam że zmarnuje przez to trochę ciasta, a zbierać resztek i ich wałkować ponownie mi sie nie chciało.
Tak więc zwyczajnie ciasto pocięłam na równe kwadraty.
Składniki:
opakowanie ciasta kruchego
2 piersi z kurczaka
opakowanie Pomysłu na Papirus - smak czosnkowy
3 liście kapusty pekińskiej
kawałek cebuli
3 plastry sera żółtego
mieszanka przyprawy - suszone pomidory ze szczypiorkiem
Wykonanie:
Ciasto gotowe kruche rozwijam na stół. Nie zdejmuję dołączonego papieru do pieczenia.
Ciasto podzieliłam po prostu na równe kawałki. Poszczególne kwadraty wkładam w otwory foremki do wypieków muffinów. Ugniatam lekko do na kształt koszyczka. Dno nakłuwam widelcem kilka razy. Takie koszyczki piekę w temp 180C około 15 minut.
W tym czasie pierś z kurczaka przecinam na 2 cienkie kotlety tak aby wyszły nam 4. Smażę w papirusie zgodnie z instrukcją na opakowaniu oko 7 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięsko kroję w drobną kostkę. Mi do koszyczków weszły 3 piersi - ale usmażyłam cztery bo nie chciałam zmarnować papirusu.
Kapustę pekińską myję i siekam w drobne kawałki. Cebulkę obieram i siekam. Koszyczki wyciągam z pieca i daje im chwilę aby się schłodziły i usztywniły. Następnie do środka upycham mięso. Na to kładę kapustę pekińską i trochę cebuli. Posypuję suszonym pomidorkiem ze szczypiorkiem.
Na sam wierzch kładę ser żółty.
Całość zapiekam chwilę w piecu aż ser się rozpuści.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/10/pena-koszyczki-na-sono.html