ßßß

Składniki:1 kurczak ok. 2 kg.50g. masła 82%1 opakowanie przyprawy złocistej do kurczakasól , pieprz1 kg małych brzoskwiń400g ryżu jaśminowego1 l bulionu drobiowegoPrzygotowanie:Kurczaka myjemy , osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.Brzoskwinie obieramy , dwie kroimy w plastry , resztę w ćwiartki.Nacinamy skórę kurczaka w czterech miejscach przy piersiach i udkach.Wciskamy pod skórę kawałki masła oraz plastry brzoskwiń.Bulion zagotowujemy.Blaszkę smarujemy masłem , wysypujemy ryż , zalewamy 1/2 gorącego bulionu.Mięso obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka , solą i pieprzem.Kładziemy na ryżu , obkładamy brzoskwiniami.Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st.W czasie pieczenia ryż podlewamy bulionem do jego wykończenia.



Smacznego