Wykonanie
Soczysty
maślany kurczak ze słodkimi
brzoskwiniami oraz miękkim , aromatycznym
ryżem. To z pewnością jeden z najlepszych przepisów na
kurczaka jaki udało mi się stworzyć i jeść. Zaletą tego dania jest pieczenie wszystkiego razem w piekarniku . Polecam na rodzinny , uroczysty lub niedzielny obiad , dania spokojnie starcza dla 8 lub więcej osób


Składniki:1
kurczak ok. 2 kg.50g.
masła 82%1 opakowanie
przyprawy złocistej do kurczakasól ,
pieprz1 kg małych
brzoskwiń400g
ryżu jaśminowego1 l
bulionu drobiowegoPrzygotowanie:
Kurczaka myjemy , osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Brzoskwinie obieramy , dwie kroimy w plastry , resztę w ćwiartki.Nacinamy skórę
kurczaka w czterech miejscach przy piersiach i udkach.Wciskamy pod skórę kawałki
masła oraz plastry
brzoskwiń.
Bulion zagotowujemy.Blaszkę smarujemy
masłem , wysypujemy
ryż , zalewamy 1/2 gorącego
bulionu.
Mięso obsypujemy z każdej strony
przyprawą do kurczaka ,
solą i
pieprzem.Kładziemy na
ryżu , obkładamy
brzoskwiniami.Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st.W czasie pieczenia
ryż podlewamy
bulionem do jego wykończenia.





Smacznego