ßßß

Składniki:2x150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii1 łyżeczka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do smażenia1 pełna szklanka mąki pszennej2 małe jajkaodrobina soliszczypta sody oczyszczonej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łodygi rabarbaruPrzygotowanie:Rabarbar tniemy wzdłuż, a następnie na plasterki. Odstawiamy. Dobrze jest przed krojeniem obrać rabarbar ze skórki.Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, następnie wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.Kolejno dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego (miękkiego, jeśli macie twardy należy go rozpuścić)i odrobinę soli, znów całość dokładnie mieszamy.Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar, mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Placuszki smażymy na minimalnym płomieniu na oleju kokosowym (niewielka ilość, tyle by nie przywierały do powierzchni patelni). Placuszki smażymy dość długo z każdej strony (, aby dość grube placuszki dobrze dopiekły się w środku) do uzyskania złotego koloru.
Smacznego