ßßß Cookit - przepis na Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)

Waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak - rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w cieście lub plackach. Dziś zapraszam Was na waniliowe placuszki z rabarbarem (na oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie ;) Śniadanie z rabarbarem musi być. Moje dzieci też przepadają za tymi placuszkami. Placuszki wychodzą puszyste z słodko-kwaśną nutą, jak dla nas idealne. Jedynie musicie się uzbroić w cierpliwość, bo trzeba je smażyć przez dłuższą chwilę na minimalnym ogniu, aby dokładnie usmażyły się w środku (placuszki są grubiutkie). Ale tu z pomocą przychodzi wspaniałe dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowym ;) Ja mam wielki słój oleju od Woj-len, więc mogę smażyć (nie tylko placuszki) do woli.
Jeśli tak jak ja lubicie rabarbar, zapraszam Was również na rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe .
Składniki:
2x150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii
1 łyżeczka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do smażenia
1 pełna szklanka mąki pszennej
2 małe jajka
odrobina soli
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Rabarbar tniemy wzdłuż, a następnie na plasterki. Odstawiamy. Dobrze jest przed krojeniem obrać rabarbar ze skórki.
Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, następnie wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Kolejno dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego (miękkiego, jeśli macie twardy należy go rozpuścić)i odrobinę soli, znów całość dokładnie mieszamy.
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar, mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Placuszki smażymy na minimalnym płomieniu na oleju kokosowym (niewielka ilość, tyle by nie przywierały do powierzchni patelni). Placuszki smażymy dość długo z każdej strony (, aby dość grube placuszki dobrze dopiekły się w środku) do uzyskania złotego koloru.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/05/Waniliowe-placuszki-z-rabarbarem-na-oleju.html