Wykonanie
Uwielbiam
rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak -
rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w cieście lub plackach. Dziś zapraszam Was na
waniliowe placuszki z
rabarbarem (na
oleju kokosowym). Jak dla mnie pozycja obowiązkowa w sezonie ;) Śniadanie z
rabarbarem musi być. Moje dzieci też przepadają za tymi placuszkami. Placuszki wychodzą puszyste z słodko-kwaśną nutą, jak dla nas idealne. Jedynie musicie się uzbroić w cierpliwość, bo trzeba je smażyć przez dłuższą chwilę na minimalnym ogniu, aby dokładnie usmażyły się w środku (placuszki są grubiutkie). Ale tu z pomocą przychodzi wspaniałe dobrodziejstwo jakim jest
olej kokosowym ;) Ja mam wielki
słój oleju od Woj-len, więc
mogę smażyć (nie tylko placuszki) do woli.Jeśli tak jak ja lubicie
rabarbar, zapraszam Was również na
rabarbarowo-
jabłkowe ciasto
waniliowe .


Składniki:2x150 g
serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszoną
laską wanilii1 łyżeczka
oleju kokosowego Woj-len +
olej kokosowy do smażenia1 pełna szklanka
mąki pszennej2 małe
jajkaodrobina
soliszczypta
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łodygi
rabarbaruPrzygotowanie:
Rabarbar tniemy wzdłuż, a następnie na plasterki. Odstawiamy. Dobrze jest przed krojeniem obrać
rabarbar ze skórki.Do miski przekładamy cały
serek homogenizowany, następnie wbijamy 2
jajka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.Kolejno dodajemy łyżeczkę
oleju kokosowego (miękkiego, jeśli macie twardy należy go rozpuścić)i odrobinę
soli, znów całość dokładnie mieszamy.Następnie wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.Na koniec dodajemy pokrojony
rabarbar, mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Placuszki smażymy na minimalnym płomieniu na
oleju kokosowym (niewielka ilość, tyle by nie przywierały do powierzchni patelni). Placuszki smażymy dość długo z każdej strony (, aby dość grube placuszki dobrze dopiekły się w środku) do uzyskania złotego koloru.

Smacznego