ßßß Cookit - przepis na Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Maj 24, 2016 Maj 24, 2016 Maj 24, 2016 11:14 napisane przez Miss Berry
Przepis na absolutnie pyszną kombinację, która sprawdza się za każdym razem. Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą zawinięte w szynkę Serrano. Podane z zielonymi szparagami tworzą pyszne danie, które nadaje się na romantyczną kolację czy też zwykły obiad.
Poza sezonem na szparagi roladki z indyka można podawać z ziemniaczkami i sałatką – smakują równie pysznie. Tego typu roladki odkryłam już jakiś czas temu i zawsze bardzo chętnie do nich wracam. Jeżeli nie macie szynki Serrano, spokojnie możecie zastąpić ją szynką parmeńską lub szwarcwaldzką. W tym przepisie użyłam suszonych pomidorów ze słoiczka z oliwą z oliwek, lecz jeśli macie zwykłe suszone pomidory (bez zalewy), posiekajcie je na drobne kawałeczki, a następnie zmieszajcie z łyżką oliwy – wyjdzie na to samo.
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
W sumie: 55 minut
Porcje: 4
Składniki
400 g filetu z piersi indyka
½ szklanki suszonych pomidorów
½ kulki mozzarelli (200 g)
8 plastrów szynki Serrano
garść zielonych szparagów
sól, pieprz
suszona bazylia
suszone oregano
Przygotowanie
Filet z piersi indyka przekroić wzdłuż na dwie części.
Delikatnie rozbić filety otrzymując dwa płaty o wysokości około 1 cm.
Filety z dwóch stron przyprawić pieprzem, oregano i bazylią.
Suszone pomidory odcedzić z oleju, posiekać na kawałki i przełożyć do miski.
Mozzarellę pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. Doprawić odrobiną suszonej bazylii i oregano i dokładnie wymieszać.
Przygotowany wcześniej filet z indyka rozłożyć płasko, a następnie wyłożyć na niego farsz z pomidorów i mozzarelli.
Zawinąć w rulonik i całość owinąć szynką Serrano, tak aby miejsce łączenia fileta było zakryte.
Powtórzyć z drugim filetem z indyka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotowane roladki przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika.
Piec przez 25 minut.
W międzyczasie odłamać zdrewniałe końce szparagów.
Pod koniec pieczenia - na ostatnie 5-8 minut do naczynia żaroodpornego dodać zielone szparagi. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 185 g Kalorie: 307 kcal Tłuszcze: 12,7 g Węglowodany: 15,4 g Białko: 32,8 g
3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?
Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/roladki-indyka-suszonymi-pomidorami-mozzarella