Wykonanie
Maj 24, 2016 Maj 24, 2016 Maj 24, 2016 11:14 napisane przez
Miss BerryPrzepis na absolutnie pyszną kombinację, która sprawdza się za każdym razem. Roladki z
indyka z
suszonymi pomidorami i
mozzarellą zawinięte w
szynkę Serrano. Podane z
zielonymi szparagami tworzą pyszne danie, które nadaje się na romantyczną kolację czy też zwykły obiad.Poza sezonem na
szparagi roladki z
indyka można podawać z ziemniaczkami i
sałatką – smakują równie pysznie. Tego typu roladki odkryłam już jakiś czas temu i zawsze bardzo chętnie do nich wracam. Jeżeli nie macie
szynki Serrano, spokojnie możecie zastąpić ją
szynką parmeńską lub szwarcwaldzką. W tym przepisie użyłam
suszonych pomidorów ze słoiczka z
oliwą z oliwek, lecz jeśli macie zwykłe
suszone pomidory (bez zalewy), posiekajcie je na drobne kawałeczki, a następnie zmieszajcie z łyżką
oliwy – wyjdzie na to samo.
Roladki z
indyka z
suszonymi pomidorami i
mozzarelląAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 35 minutW
sumie: 55 minutPorcje: 4Składniki400 g
filetu z piersi indyka½ szklanki
suszonych pomidorów½ kulki
mozzarelli (200 g)8 plastrów
szynki Serranogarść
zielonych szparagówsól,
pieprzsuszona
bazyliasuszone oreganoPrzygotowanie
Filet z piersi indyka przekroić wzdłuż na dwie części.Delikatnie rozbić filety otrzymując dwa płaty o wysokości około 1 cm.Filety z dwóch stron przyprawić
pieprzem,
oregano i
bazylią.
Suszone pomidory odcedzić z
oleju, posiekać na kawałki i przełożyć do miski.
Mozzarellę pokroić na kawałki i dodać do
pomidorów. Doprawić odrobiną suszonej
bazylii i
oregano i dokładnie wymieszać.Przygotowany wcześniej
filet z indyka rozłożyć płasko, a następnie wyłożyć na niego farsz z
pomidorów i
mozzarelli.Zawinąć w rulonik i całość owinąć
szynką Serrano, tak aby miejsce łączenia fileta było zakryte.Powtórzyć z drugim
filetem z indyka.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Przygotowane roladki przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika.Piec przez 25 minut.W międzyczasie odłamać zdrewniałe końce
szparagów.Pod koniec pieczenia - na ostatnie 5-8 minut do naczynia żaroodpornego dodać
zielone szparagi. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 185 g Kalorie: 307 kcal Tłuszcze: 12,7 g Węglowodany: 15,4 g
Białko: 32,8 g3 . 5.3208
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie