Wykonanie
Pamiętacie letnią wersję błyskawicznego ciasta ? Jego zimowa wersja jest mocno czekoladowa, a jeśli lubicie może też stać się piernikowa :) Tak dostosowana może być
ciastem świątecznym dla zabieganych. To od Was zależy, czy znajdą się w nim
owoce letnie, czy jesienne.
Jabłka czy
śliwki. Najlepiej - Wasze ulubione :)

Składniki:3
jajka3 szkl.
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
cukru1 szkl.
oleju1 szkl.
kefiru500 g
owoców - u mnie 300 g mrożonych
śliwek i 200 g mrożonej
czerwonej porzeczki1/2 kostki
masła lub
margaryny4 łyżki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 szkl.
mąki3/4 szkl.
otrębów pszennych
Sposób przygotowania:Wymieszaj suche składniki. Wbij
jajka i dodaj
olej oraz
kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie
owoce.Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na
owoce.Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.