Wykonanie

Jakiś czas temu przeglądając magazyn Kukbuk trafiłam na fajny przepis na
konfiturę z suszonych
śliwek do piernika. Pomyślałam sobie, że musi smakować rewelacyjnie. Ja w tym roku po raz pierwszy robię na święta piernik staropolski, więc taka
konfitura bardzo mi się przyda. Postanowiłam jednak ją troszeczkę zmodyfikować.
Powiem wam, że wyszło coś pysznego i bardzo aromatycznego w smaku. Rewelacyjnie nadaje się do przełożenia piernika czy jako dodatek do pierniczków czy ciast. Koniecznie spróbujcie, bo warto.Zapraszam :-)Składniki:- 350 g
śliwki suszonej- 4
morele suszone- 4
figi suszone- sok wyciśnięty z dwóch
pomarańczy- laska
cynamonu- szczypta
imbiru- szczypta
kardamonu- szczypta
cynamonuWykonanie:Do garnka wkładamy pokrojone na kawałki
śliwki,
morele i
figi. Sok z
pomarańczy wyciskamy i wlewamy go do garnka. Dodajemy
owoce i laskę
cynamonu oraz pozostałe
przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem godzinę. Od czasu do czasu mieszamy, gdyby
owoce bardzo przywierały do dna - dodajmy odrobinę
wody (zależy to od tego jak dużo soku uzyskamy z
pomarańczy). Zostawiamy naszą
konfiturę w garnku na całą noc. Kolejnego dnia masę miksujemy blenderem - wyciągamy tylko laskę
cynamonu. Podgrzewamy i doprawiamy jeszcze do smaku w razie potrzeby
cynamonem lub
kardamonem. Gotową
konfiturę przekładamy do słoiczków i chowamy do lodówki.
