Wykonanie
Macie jakieś sprawdzone sposoby na rozgrzanie się po ciężkim i zimnym dniu? Ja mam ich kilka, ale najsmaczniejszy to pachnące
cynamonem,
kardamonem i
imbirem słodkie
piwo z
pomarańczową nutą. Dobre na zimową chandrę, łamiące w kościach przeziębienie, albo przygotowane ot tak bez powodu. Uwielbiam takie chwile kiedy dzieciaki już śpią, owinięta w mięciutki koc z książką w ręku siadam przed kominkiem z cieplutkim korzennym grzanym
piwem i rozkoszuję się chwilą tylko dla siebie.Składniki1/2 litra ulubionego
piwalaska
cynamonuszczypta
kardamonu2-3 plasterki świeżego
imbiru5 ziarenek
imbirugruby plaster
pomarańczyłyżka
miodułyżeczka
cukru trzcinowego (nie koniecznie)Przygotowanie
Piwo wlewam do garnka, dodaję wszystkie
przyprawy,
miód,
cukier i pokrojony na ćwiartki plaster
pomarańczy ze skórką. Całość powoli podgrzewam na małym ogniu, aby
przyprawy oddały swój aromat.Od czasu do czasu mieszam. Nie doprowadzam do wrzenia. Po około 10 minutach aromatyczny grzaniec jest gotowy. Przelewam do grubej szklanki wraz ze wszystkimi składnikami.Smacznego!Czekam niecierpliwie na Wasze rozgrzewające przepisy!