ßßß
Jakiś czas temu przeglądając magazyn Kukbuk trafiłam na fajny przepis na konfiturę z suszonych śliwek do piernika. Pomyślałam sobie, że musi smakować rewelacyjnie. Ja w tym roku po raz pierwszy robię na święta piernik staropolski, więc taka konfitura bardzo mi się przyda. Postanowiłam jednak ją troszeczkę zmodyfikować.Powiem wam, że wyszło coś pysznego i bardzo aromatycznego w smaku. Rewelacyjnie nadaje się do przełożenia piernika czy jako dodatek do pierniczków czy ciast. Koniecznie spróbujcie, bo warto.Zapraszam :-)Składniki:- 350 g śliwki suszonej- 4 morele suszone- 4 figi suszone- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy- laska cynamonu- szczypta imbiru- szczypta kardamonu- szczypta cynamonuWykonanie:Do garnka wkładamy pokrojone na kawałki śliwki, morele i figi. Sok z pomarańczy wyciskamy i wlewamy go do garnka. Dodajemy owoce i laskę cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem godzinę. Od czasu do czasu mieszamy, gdyby owoce bardzo przywierały do dna - dodajmy odrobinę wody (zależy to od tego jak dużo soku uzyskamy z pomarańczy). Zostawiamy naszą konfiturę w garnku na całą noc. Kolejnego dnia masę miksujemy blenderem - wyciągamy tylko laskę cynamonu. Podgrzewamy i doprawiamy jeszcze do smaku w razie potrzeby cynamonem lub kardamonem. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków i chowamy do lodówki.