Wykonanie

Jak zobaczyłam te pyszności u Kasi to postanowiłam także je zrobić. Do
kawki pasują idealnie. Takie słodkie maleństwa. Przygotowałam je dla moich chłopaków na deser. Część z nich zamroziłam na
potem, bo dosyć dużo ich wyszło. Będą kołem ratunkowym, gdy będzie potrzeba. Za oknem piękna pogoda, więc zostawiam Was z pierożkami a ja zmykam na do obowiązków i przyjemności. Miłego dnia i życzę Wam smacznego.Zapraszam :-)Składniki:- 60 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1/4 l kwaśnej
śmietany- 3 szklanki
mąki pszennej- 250 g zimnego
masła-
cukier waniliowy-
jajko do posmarowania rogalików-
cukier brązowy do posypania-
dżem malinowyWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i 1/3 szklanki
śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać
mąkę, szczyptę
soli i pokroić
masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z
mąki i
masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn z
drożdży oraz resztę
śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki (zawinąć w folię). Ciastowyciągnąć z lodówki i wyrobić, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Z resztek ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować, wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę
dżemu i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.
