ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pierożki z dżemem

Drożdżowe pierożki z dżemem

nazwa

Wykonanie

Jak zobaczyłam te pyszności u Kasi to postanowiłam także je zrobić. Do kawki pasują idealnie. Takie słodkie maleństwa. Przygotowałam je dla moich chłopaków na deser. Część z nich zamroziłam na potem, bo dosyć dużo ich wyszło. Będą kołem ratunkowym, gdy będzie potrzeba. Za oknem piękna pogoda, więc zostawiam Was z pierożkami a ja zmykam na do obowiązków i przyjemności. Miłego dnia i życzę Wam smacznego.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 60 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- cukier waniliowy
- jajko do posmarowania rogalików
- cukier brązowy do posypania
- dżem malinowy
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 szklanki śmietany i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn z drożdży oraz resztę śmietany. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na całą noc do lodówki (zawinąć w folię). Ciastowyciągnąć z lodówki i wyrobić, podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek i szklanką wykrawać koła. Z resztek ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować, wykrawać koła. Na każdej części położyć łyżeczkę dżemu i zamknąć na pół jak pierożki i docisnąć brzegi widelczykiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/05/drozdzowe-pierozki-z-dzemem.html