ßßß
Kajmak jest bez wątpienia moją wielką miłością. Mogłabym go jeść i jeść, ale pozwalam sobie na niego tylko czasami. Bardzo lubię go dodawać do słodkości jakie robię w domu. Pyszny do naleśników, placków, babeczek czy tarty. Ja dzisiaj upiekłam z nim rogaliki. Przepis zapisałam w zeszycie już dosyć dawno a pochodzi od Ewy Wachowicz. Rogaliki są pyszne, dodałam do nich kajmak z solą morską, co sprawiło, że smak jest bardzo charakterystyczny, próbowaliście już połączenia słodkiego kajmaku z solą. Zestawienie idealne.Zaraszam na rogalika :-)Składniki:- 50 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka cukru- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 500 g mąki pszennej- 250 g zimnego masła- 2 jajka- szczypta soli- kajmak z solą morską- jajko do posmarowania rogalików- cukier brązowy do posypaniaWykonanie:Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, szczyptę soli i pokroić masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z mąki i masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wbić jajka oraz wlać rozczyn z drożdży. Nożem zagarniać mąkę z masłem i jajkami z drożdżamu do środka, aż powstaną takie kluchy. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek, podzielić na 8 części. Na każdej części położyć łyżeczkę kajmaku i zawinąć rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypac brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.