Wykonanie

Kajmak jest bez wątpienia moją wielką miłością. Mogłabym go jeść i jeść, ale pozwalam sobie na niego tylko czasami. Bardzo lubię go dodawać do słodkości jakie robię w domu. Pyszny do naleśników, placków, babeczek czy tarty. Ja dzisiaj upiekłam z nim rogaliki. Przepis zapisałam w zeszycie już dosyć dawno a pochodzi od Ewy Wachowicz. Rogaliki są pyszne, dodałam do nich kajmak z
solą morską, co sprawiło, że smak jest bardzo charakterystyczny, próbowaliście już połączenia słodkiego kajmaku z
solą. Zestawienie idealne.Zaraszam na rogalika :-)Składniki:- 50 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 500 g
mąki pszennej- 250 g zimnego
masła- 2
jajka- szczypta
soli- kajmak z
solą morską-
jajko do posmarowania rogalików-
cukier brązowy do posypaniaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i
śmietaną i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać
mąkę, szczyptę
soli i pokroić
masło. Siekać nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Uformować z
mąki i
masła kopczyk, zrobić wgłębienie i wbić
jajka oraz wlać rozczyn z
drożdży. Nożem zagarniać
mąkę z
masłem i
jajkami z drożdżamu do środka, aż powstaną takie kluchy. Następnie szybko zagnieść ciasto i schować na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na placek, podzielić na 8 części. Na każdej części położyć łyżeczkę kajmaku i zawinąć rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypac
brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut, aż się zarumieniną. Studzić na kratce.
