Zostałam zaproszona przez Monikę do wspólnego pieczenia ciasteczek z ciasta francuskiego. Bardzo lubię piec z niego słodkości i wytrawne dania, szybko i pysznie. Do niedzielnej kawki pasują idealnie i nie są pracochłonne. Za oknem piękna pogoda, więc ja zostawiam Was z ciasteczkami i kawką a sama pędzę na spacer z rodzinką. Miłego dnia życzę.Zapraszam na ciacho :-)Składniki:- opakowanie ciasta francuskiego- 1 budyń waniliowy- 400 mleka- 2 łyżeczki cukru- konfiturafiga z makiem- rozbełtane jajko do posmarowania ciastek- cukier cynamonowy do posypania (lub zwykły)Przygotowanie:Gotujemy budyń w 400 ml mleka z 2 łyżeczkami cukru. Studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty - 8 sztuk. Na każdej połowie kwadratu kładziemy budyń i po łyżeczce konfituryfiga z makiem, boki smarujemy rozbełtanym jajkiem i zamykamy, aby powstał trójkąt. Przyciskamy na całej długości boków widelczykiem tworząc wzór i zamykając ciastka. Smarujemy ponownie jajkiem i robimy po dwa nacięcia nożem na każdym trójkącie na górze, posypujemy cukrem cynamonowym (lub zwykłym jak nie mamy cynamonowego). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy około 25 minut do zarumienienia. Studzimy ciastka na kratce.