Wykonanie
Słodkości na bazie
ciasta francuskiego są bardzo wdzięczne w wykonaniu, ponieważ można je zrobić błyskawicznie, są bardzo efektowne i szybciutko znikają wszystkim przy tym smakując. Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat . Polecam baaaaaardzo :)Składniki:2 opakowania
ciasta francuskiego (ok. 400g)1
budyń waniliowy lub
śmietankowy ugotowany w 1i3/4 szkl
mleka zamiast 1/2 l.dowolne
owoce do dekoracjiodrobina ulubionej
konfitury1 roztrzepane
jajko do posmarowaniaPłaty ciasta rozwinąć i podzielić każdy na 12 kwadratów. W jednym z płatów dodatkowo w każdym kwadracie wyciąć koła. Ciasto posmarować
jajkiem i nałożyć na wierzch każdego pełnego kwadratu ten z otworem. Lekko docisnąć i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7-10 minut w temp. ok 200 stopni na złoto.
Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość
mleka o 1/4 szkl (chyba że macie
budyń który wyjdzie w miarę gęsty bez zmniejszania ilości
mleka. Dawniej takie budynie były.... dzisiejsze są dużo rzadsze..).Na upieczone wystudzone
ciastka nakładać łyżką
budyń. Dekorować dowolnymi
owocami i
konfiturą.*z kółek które zostaną po wycięciu otworów można zrobić mniejsze - okrągłe
ciasteczka z tym że znów w połowie z nich należy zrobić otwór lub przynajmniej wgłębienie ;)Smacznego :)